Spellingoefenen.nl: Spelling oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8
Taaloefenen.nl: Taal oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8 Sommenoefenen.nl: Sommen oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8 Redactiesommen.nl: Cito rekenen met verhaaltjessommen


Het belang van persoonlijke aandacht bij leren

Terug naar blog

Op een gegeven moment moet je voor jouw kind een keuze maken naar welke school hij of zij gaat. De school moet bij het kind passen, zowel bij de persoonlijkheid van het kind als het leerniveau van het kind. Daarnaast moet de school ook aansluiten bij de behoeften en wensen van het kind: wellicht heeft het kind wel baat bij persoonlijke aandacht bij het leren, bijvoorbeeld bij het leren van spelling of een ander vak. Waarom persoonlijke aandacht belangrijk kan zijn bij het leren voor bepaalde leerlingen, zetten we hieronder voor je op een rij.

Waarom persoonlijke aandacht belangrijk is

Ieder kind is anders; niet alleen als het gaat om persoonlijkheid, maar ook om de manier van leren, de ontwikkeling en de uitdagingen. Het is daarom belangrijk om te kijken naar het belang van jouw kind. Zo kan het zijn dat jouw kind behoefte heeft aan persoonlijke aandacht in de klas. Het geven van persoonlijke aandacht kan namelijk een aantal voordelen opleveren, die we hieronder voor je opsommen.

1. Persoonlijke aandacht voor uitdagingen of vaardigheden

Persoonlijke aandacht in de klas kan erg prettig zijn voor jouw kind. Denk bijvoorbeeld aan een individuele les waarbij er specifiek wordt gekeken naar de wensen of uitdagingen van het kind, waar een kind meer ondersteuning voor nodig heeft. Zo kan het zijn dat jouw kind bijvoorbeeld dyslexie heeft; tijdens een individuele les gaat dan alle aandacht uit naar het kind waarbij er wordt gefocust op de dyslexie. Zo kan het kind individueel begeleid worden tijdens de les, zonder dat er druk van de klas op ligt. Daarnaast kan er zo samen met het kind gekeken worden naar een oplossing, of een manier van les geven die het beste bij hem of haar past.

2. Betere concentratie

Persoonlijke aandacht kan er ook voor zorgen dat jouw kind zich beter kan concentreren in de les. Als er bijvoorbeeld klassikaal les wordt gegeven in een klas van dertig leerlingen, kan het zijn dat jouw kind al gauw afgeleid wordt door de drukte in de klas. Persoonlijke aandacht tijdens de lessen kunnen ervoor zorgen dat die concentratie juist behouden blijft. De klassen zijn bij particulier onderwijs over het algemeen namelijk een stuk kleiner.

3. Jouw kind kan zichzelf zijn

Als jouw kind veel persoonlijke aandacht krijgt van een bepaalde docent, kan het ook zijn dat jouw kind veel beter zichzelf kan zijn. Eén op één kunnen er namelijk bepaalde vragen worden gesteld aan een docent, die een kind misschien in een grote klas niet durft te stellen. Daarnaast kan er met persoonlijke aandacht ook voor gezorgd worden dat jouw kind zich op zijn of haar gemak wordt gesteld.

4. Betrokken docenten

Persoonlijke aandacht zorgt er ook voor dat de docenten betrokken worden bij wat er zich speelt bij jouw kind. Vervolgens kan een docent dit bespreken met jou als ouder, mocht dit nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een vak dat het kind lastig vindt, of een probleem waar het kind tegenaan loopt.

Particulier onderwijs

Persoonlijke aandacht kan dus erg prettig zijn voor een kind. Zo staat persoonlijke aandacht onder andere centraal bij particulier onderwijs. In het persoonlijke onderwijs zijn de klassen namelijk over het algemeen kleiner en kan er meer individuele aandacht geschonken worden aan de leerlingen. Zo kun je bijvoorbeeld eens een kijkje nemen op Florencius. Dit is een basisschool dat particulier onderwijs aanbiedt, waarbij het kind centraal staat. Een particuliere basisschool kan daarom ook een uitkomst bieden voor jouw kind. Naast een particuliere basisschool, bestaat er ook particulier voortgezet onderwijs en bestaan er ook particuliere universiteiten. Houd bij particulier onderwijs wel rekening met de bijkomende kosten: de ouders moeten namelijk zelf voor deze kosten opdraaien.

Terug naar blog