Spellingoefenen.nl: Spelling oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8
Taaloefenen.nl: Taal oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8 Sommenoefenen.nl: Sommen oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8 Redactiesommen.nl: Cito rekenen met verhaaltjessommen


Kun je spelenderwijs de woordenschat van kinderen vergroten?

Terug naar blog

Kinderen willen natuurlijk het liefst ieder moment van de dag nieuwe dingen ontdekken. Logisch ook, want het meeste wat ze zien of tegenkomen is volledig nieuw voor ze. Dit begint al wanneer ze nog maar pas geboren zijn en voorzichtig om zich heen beginnen te kijken. Naarmate ze ouder worden, zal deze nieuwsgierigheid alleen maar verder toenemen. Zo komt er dus ook een moment waarop ze hun eerste woordjes uitspreken, wat vaak ‘papa’ of ‘mama’ is. Dit zal natuurlijk alleen maar meer worden en is dus ook als ouders goed te stimuleren. Hoe eerder je kind zich verstaanbaar kan maken, des te makkelijker het wordt. Stel dat er dan iets is, hoef je als ouder niet te gissen, maar weet je wat ze bedoelen. Om dit te kunnen stimuleren, hebben we een aantal tips en ideeën voor hoe je dit spelenderwijs kunt doen met je kinderen.

Lees samen een boekje

Wat is er nu leuker dan samen met je kind een boekje te gaan lezen. Dit begint vaak met het voorlezen aan je kind tot het moment dat ze ook zelf woordjes beginnen te onthouden en zullen meepraten met je verhaal. Belangrijk is wel dat je kiest voor een boek dat niet alleen past bij de leeftijd, maar ook bij de interesses van je kind. Iets wat ze leuk vinden, pikken ze namelijk een stuk sneller op. Door samen met je kind te lezen, vergroot je niet alleen de woordenschat, maar zorg je ook voor een band tussen jou en je kind. Het leuke aan lezen, is dat het op ieder moment van de dag overal kan. Dus stel dat je in de auto zit voor een leuk uitje met kinderen naar een pretpark of speeltuin, dan kun je tijdens de rit natuurlijk gerust even samen een boekje gaan lezen. Niet alleen gaat de tijd dan veel sneller, maar draag je ook dan bij aan de ontwikkeling van je kind.

Speel taalspelletjes

Taalspelletjes zijn de perfecte manier om de woordenschat van een kind op een speelse manier te vergroten. Hierbij is het spelletje ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ natuurlijk het populairste. Dit zorgt er namelijk voor dat ze worden aangewezen op hun eigen creativiteit en ze moeten bedenken hoe een bepaald voorwerp dat ze misschien nog wel helemaal niet kennen heet. Natuurlijk zijn er nog allerlei andere soorten taalspelletjes, zoals het raden van een bepaald woord door het spelletje ‘galgje’ te spelen. Kortom, genoeg leuke spelletjes dus.

Praat veel met je kind

Kinderen onthouden ontzettend veel van wat jij zegt. Het is dus niet alleen belangrijk om veel met je kind te praten zodat ze je beter begrijpen, maar ook om ervoor te zorgen dat hun woordenschat wordt vergroot. Stel daarom niet alleen gesloten vragen, maar ook open vragen waarbij ze genoodzaakt zijn meerdere woorden te gebruiken om zinnen te maken met een passend antwoord. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Aan jou als ouder is het dan ook de taak om een uitgebreid antwoord te geven, zodat de kinderen ook daar weer het nodige van kunnen opsteken.

Terug naar blog