Spellingoefenen.nl: Spelling oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8
Taaloefenen.nl: Taal oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8 Sommenoefenen.nl: Sommen oefenen voor groep 3,4,5,6,7 en 8 Redactiesommen.nl: Cito rekenen met verhaaltjessommen


Tips om je kind de verkeersregels te leren

Terug naar blog

De eerste jaren zullen de kinderen met de fiets of auto naar school worden gebracht. Toch komt er ook een moment waarop het tijd is dat ze zelf naar school gaan. Uiteraard is dit deels afhankelijk van de afstand naar school en ook de veiligheid van de route er naartoe. Stel dat je ergens achteraf woont, dan is het logisch dat je je kinderen ook op latere leeftijd nog naar school brengt. Toch is het, ondanks dat, wel belangrijk dat ze weten wat de verkeersregels zijn. Nu hoeven ze echt niet ieder verkeersbord tot in detail te kennen, maar zijn de voorrangsregels bijvoorbeeld wel belangrijk. Wanneer mogen ze oversteken, wanneer moeten ze wachten etc. Je zult zien, dat wanneer ze dit weten, ze niet alleen zelf met veel meer zelfvertrouwen naar school gaan, maar ook jij als ouder een stuk rustiger thuis zit. Om ervoor te zorgen dat je kinderen de verkeersregels leren, hebben we een aantal tips voor je.

Verkeersspelletjes voor het hele gezin

Een leuke manier om je kinderen vertrouwd te maken met de verkeersregels, is door middel van spelletjes. Hoe leuk is het om bijvoorbeeld een fietsparcours te bedenken, waarin je verschillende situaties die ook in het verkeer voorkomen, worden nagebootst. Dit kunnen bijvoorbeeld verschillende voorrangsregels zijn. Belangrijk is ook om je kinderen de rol van niet alleen een voetganger of fietser te laten spelen, maar ook als automobilist. Nu weten we heel goed dat het nog jaren duurt voordat ze aan hun eerste auto theorielessen mogen beginnen, maar is het wel goed dat ze ook weten hoe iemand in de auto naar ze kijkt. Stel je gaat een elektrische fatbike kopen voor je kind, dan is het wel belangrijk dat ze weten wanneer ze moeten stoppen om iemand van rechts voorrang te geven. Vooral met snelheden tot 25 kilometer per uur, wil je wel dat je kind in ieder geval de basis onder de knie heeft.

Maak gebruik van verkeersborden

Het herkennen van verkeersborden is natuurlijk ook ontzettend belangrijk om deel te kunnen nemen aan het verkeer. Je kunt bijvoorbeeld samen met je kind door de stad lopen en kijken welke borden er allemaal zijn. Deze kun je vervolgens uitleggen en daarna samen thuis verder oefenen. Print ze bijvoorbeeld uit of vraag je kind regelmatig wat de betekenis is vaak een bepaald bord wanneer je deze tegenkomt. Vooral nu steeds meer kinderen ‘echt’ deelnemen aan het verkeer, omdat de fatbike een enorme hype is, is het wel belangrijk dat ze weten wat ze moeten doen. Wil jij je kind ook een fatbike kopen? Dan is het logisch dat je eerst antwoord wilt op de vraag; wat kost een fatbike? De gemiddelde prijs ligt zo rond de 1.000 euro. Dit is een hoop geld, maar tegenwoordig is dit uiteindelijk voordeliger, dan wanneer ze met de bus of trein naar school moeten.

Veilig oversteken oefenen

Een goede basis begint bij het veilig oversteken. Dit is namelijk ook vaak het eerste wat ze moeten leren. Stel dat ze lopend naar school gaan en over een drukke straat moeten, dan is het wel belangrijk dat ze weten wat ze moeten doen. Leer je kind om altijd goed naar links en rechts te kijken voordat hij of zij de straat oversteekt. Maak gebruik van duidelijke signalen, zoals het hand opsteken, om aan te geven dat je wilt oversteken. Door dit regelmatig te oefenen zal je kind zelfverzekerd en veilig kunnen oversteken.

Terug naar blog